KOTILIEDEN HALTIJOITA

28.02.2023

Uusi tonttuelämys matkailijoille ja lapsiperheille 

Osallistuin hiljattain Oulun kaupungin ja Oulu2026-hankkeen järjestämään Kulttuurin elämysoppaat-koulutukseen, joka kesti kolmisen kuukautta, marraskuusta helmikuuhun. Kurssikokonaisuuteen kuului myös mahdollisuus pilotoida uutta elämyspalvelua kulttuurihyvinvoinnin tai matkailun saralla.

Koska Saagasi Eventsin tarjonta on toistaiseksi painottanut paikallisia asiakkaita, halusin haastaa itseni kehittämään nimenomaan matkailutuotteen. Tässä postauksessa ajattelin hieman näyttää tunnelmia pilotista, jonka nimeksi valikoitui lopulta komeasti "Spirits of Hearth and Home - Tonttu in Finnish Folklore".

Tarinankerrontaa ja käsillä tekemistä yhdistävä elämys järjestettiin Oulun Pikisaaressa Saagasi Eventsin omassa vuokratilassa Tarinoiden tavernassa perjantaina 3.3.2023. Mukana oli seitsemän kansainvälisen vaihto-opiskelijan muodostama testiryhmä, jonka löysin lähetettyäni hakukuulutuksen OYY:n kansainvälisen asioiden vastaavan kautta.

Elämyksen aikana osallistujat saivat tietoa suomalaisen kansanperinteen kodinhaltijoista eli tontuista, näiden historiasta ja roolista suomalaisessa mielenmaisemassa. Yhdistävänä elementtinä oli tuli ja sen merkitys ihmiselämän ehtona. Tiesitkö esimerkiksi, että useissa tarinoissa kunkin talon tonttu ottaa sen ihmisen hahmon, joka on ensimmäisenä sytyttänyt tulen talon tulisijaan?

Tarinoinnista siirryttiin vähitellen oman tontun tekemiseen. Tontut rakentuivat luonnollisista materiaaleista - huovasta, villasta, puusta ja pellavasta - ja mikä parasta, jokainen oli yksilöllinen ja tekijänsä näköinen, vaikka rakennusmateriaalit olivat samat.

Keräsin testiryhmältä palautetta lyhyellä lomakkeella. Saamani palaute oli innostunutta ja kannustavaa, ja sisälsi myös todella hyviä kehitysideoita, joilla elämyksestä varmasti kehittyy entistäkin parempi.

Eikä siinä vielä kaikki: Lentoi Films Oy kuvasi pilotista Kulttuurin elämysoppaat-koulutukselle lyhyen mainosvideon, joka on nyt nähtävillä Oulun kaupungin Youtube-kanavalla. Videosta tuli mielestäni ihan huikean hieno, ja olen todella kiitollinen ja ylpeä siitä, että sain mahdollisuuden osallistua hankkeen mainostamiseen.

Tonttuja on aikanaan muistettu ympäri vuoden, ei vain joulun alla. Usko kodin haltijoihin opetti ihmiselle vastavuoroisuutta ja kunnioitusta ympäröivää maailmaa kohtaan. Heikki Saure peräänkuuluttaa Tonttu: Tarua ja totta -kirjassaan tonttujen kunnianpalautusta meidän aikaamme. Toivon, että tämä Saagasi Eventsin elämys olisi yksi tilaisuus tuoda tonttuja jälleen kaikenikäisten ihmisten tietoisuuteen.

Tontut - kotilieden haltijat -elämys on varattavissa pian suomeksi ja englanniksi!